Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

Eben Moglen oma 1999. aasta artiklis "Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright" ennustab tuleviku kuidas vaba tarkvara võtab turu üle  ning litsentseeritud tarkvara kaob ära. Sellega koos tuleb kaasa autoriõiguste ära kadumine. Tema ennustused on suhteliselt julged ja ehk kohati isegi ekstreemsed. Aga samas on üsna palju ka läinud täppi. Vaba tarkvara liikumine on tõesti muutunud väga laialdaseks aga samas see ei ole välja suretanud autoriõigusi, mis on siiani olulised. 

Ta väidab samuti oma artiklis, et vaba tarkvara liikumisega muutuvad olulisemaks üksiküritajad ning võim ei ole suunatud nii palju ühte kohta. Mis on ka suhteliselt hästi täppi läinud. Inimestel on võimalus levitada sõltumatud infot. Terve artikkel on põnev lugemine ning kui mõelda kui palju ta pani täppi asjadega, millele ta mõtles 25 aastat tagasi, siis see paneb mõtlema, milline võiks olla tulevik 25 aasta pärast. 

Ilmselgelt vabatarkvara levik jätkub aga kas tema ennustus, et autoriõigused kaovad ära, ei tundu hetkel tõenäoline. Sest kui midagi ikkagi areneb millekski väärtuslikuks, siis enamasti tahetakse seda kuidagi kaitsta ning selle pealt raha teenida. Ja selleks, et head raha teenida, tuleb ka kvaliteetset asja teha. Võib öelda, et igasuguste õiguste olemasolu annab ka kvaliteetsemat tarkvara. 

Kommentaarid