IT juhtimine ja riskihaldus

See nädal on ülesandeks kirjeldada kaht tuntud IT juhti. Esimeseks ma valisin Elon Muski, kes ei jäta kedagi külmaks oma karismaatilisuse ja ettearvamatusega. 

Elon Musk - Lõuna-Aafrikas sündinud läbi ajaloo üks edukamaid ettevõtjaid ning rikkamaid inimesi on keegi, kellel tundub, et on alati siht silme ees. Ta arvab, et ta näeb selgelt, milline tulevikus maailm välja näeb. Ta soovib inimesed marsile viia, tema kaks tuntumat ettevõtet Tesla ning Space-X on oma turu liidrid, tema juhitav Neuralink pani hiljuti inimese pähe esimese kiibi, mis peaks aitama inimesi, kellel on mingi puue ja mainimata ei saa jätta ka Twitteri (nüüdseks X) ära ostmist, millele järgnes massiline koondamine. Tema juhtimissiili on keeruline määrata. Tundub, et tegemist on kellegiga, kes oskab osavalt vastavalt olukorrale juhtida. Enne Twitteri ära ostmist tundus, et tegemist on pigem juhiga, kes võtab enda ümber targad inimesed, kellel on sama ambitsioon ning sarnane visioon, põrgatab nende ideid ning usaldab nende otsuseid. Twitteri puhul tuli tema teine pool välja. Põhjuseks võib olla, et ta oli peaaegu nagu sunnitud ostma selle, kuna ta oli seda ise suure suuga välja kuulutanud, et tahab osta ning tema suur suu ja uus "hobi" läks talle maksma 44 miljardit. Üsna krõbe summa millegi eest, mis sisse ei too. Esimesena ta lasi lahti juhtkonna, arvatakse selle pärast, et nemad avaldasidki talle survet, et Twitter ära osta. Ja siis hulga muid töötajaid ning need kes alles jäid, need said sõnumi, et peavad nüüd rohkem ja pikemalt tööd tegema. Töötajatest loobumine on tegelikult äriliselt ka mõistlik samm, viis kuidas saab kiiresti kokku hoida.
Kokkuvõtteks võib tema kohta öelda, et ta on segu juhist, suhtlejast ning ülemusest. Tal on selge siht silme eest (kui X välja arvata), ta suhtleb pidevalt inimestega ning ta ei karda vastu võtta ka ebapopulaarseid otsuseid.

Teiseks tahtsin hirmsasti eestlasest juhti aga nende kohta infot üldiselt vähe ja ega väga pole kursis nende nimedega. Valisin Nortali juhi Priit Alamäe kahel põhjusel. Esiteks olen vahelduva eduga podcasti Algorütm kuulaja, kus üheks saatejuhiks on Priit Liivak, kes on jätnud sümpaatse mulje. Ning teiseks olen üritanud korra sinna läbi nende praktikaprogrammi kandideerida ja saanud nende maja ning eluga veidi lähemalt tutvuda. 

Priit Alamäe - Tartust pärit ja omandanud bakalaureusekraadi ettevõttemajanduse erialal. 2000 aastal asutas koos Taavi Kotkaga ettevõtte nimega Webmedia Group, mis nimetati ümber 2011 aastal Nortaliks. 2012 Taavi Kotka lahkus ettevõttest viidates tervisemurele aga hiljem tuli välja, et tegu oli siiski tüliga ning temaga koos lahkus palju inimesi. Kotka kirjeldas teda kui inimest, kes on vajadusel valmis minema läbi seinte. Lisaks on ta üks Eesti 200 asutajatest ning on kandideerinud riigikokku. Tema kui isiku kohta pole väga teavet saada, kuid tema ja Nortali tegemistest on lugeda kuhjaga. Nortali puhul on tegemist ettevõttega, mis on iga aasta üks edukamaid Eesti IT ettevõtteid ja saanud ka parima auhinna 2020. aastal ning kuhjaga muidki auhindu. Edukalt on laienetud Inglismaale, Põhja-Ameerikasse ning nüüd tegeletakse juba Lõuna-Ameerikasse laienemisega. Lisaks ostetakse osalusi väiksemates idufirmades. Tundub, et visioon ja ambitsiooni ettevõttes on. Kui ise Nortaliga kokku puutusin ning kirjeldati ja näidati töötingimusi, siis jättis väga hea mulje. Täpselt selline koht, kuhu tahaks tööle minna. Äärmiselt töötaja sõbralik. Kodus töötamise võimalused, kodukontori loomise toetused, erinevad ruumid tööl, mida saab broneerida, too koer tööle kaasa päev jne. 
Kokkuvõttes et ettevõte on ikka juhi nägu. See nägu tundub juhi ning arengumootori moodi.


Allikad:

https://www.forbes.com/sites/sallypercy/2023/09/26/is-elon-musk-the-greatest-leader-on-earth/
https://www.inc.com/jason-aten/elon-musks-management-by-chaos-style-is-his-greatest-strength-its-also-his-biggest-problem.html
https://www.postimees.ee/7082621/pohjamaine-talent
https://majandus.postimees.ee/7364889/nortal-omandas-osaluse-kuberturvalisuse-idufirmas
https://majandus.postimees.ee/7949999/nortal-tegi-suure-volakirjaemissiooni
https://majandus.postimees.ee/7059089/nortal-ostab-saksamaal-uue-firma

Kommentaarid