Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest


Mida pead sama tähtsaks kui 1990-ndatel (või isegi tähtsamaks kui enne, uute aspektide lisandumise tõttu)

Ole inimene - tundub suhteliselt iseenesest mõistevav hoiak. Või ei ole? Mõni ehk solvub ja mõtleb, et mis mõttes? Kes ma siis olen sinu arvates? Kui filosofeerida, siis mis teeb üldse inimesest inimese ja kuidas see peaks virtuaalmaailmas välja nägema? Kui me füüsiliselt teiste inimeste keskel oleme, siis me peaks-võiks olla viisakad, lugupidavad, kombekad jms. Üldiselt sellised inimesed, kelle seltskonnas teistel inimestel ei ole ebameeldiv olla. Mõnel tuleb see lihtsamalt, teistel raskemalt. Internetis ükskõik mida tehes on väga lihtne olla ebameeldiv, kuna puudub see füüsiline kohene reaktsioon ja mõneti tekib karistamatuse tunne. Aga on võimalus on ka täiesti vastupidine. Kuna puudub see kohene reaktsioon tegudele ja sõnadele, siis on võimalus aeg maha võtta ning korraks mõelda, kuidas sõnastada ja teha asju nii, et inimestel oleks meeldiv olla sinuga virtuaalruumis. "Ole inimene" hoiak või suhtumine on olnud ja jääb väga oluliseks arvatavasti kuniks inimesi on. Tegu ei ole mingisuguste põlvkondade probleemiga, et tänapäeva põlvkonnad oleks kuidagi vähem inimesed kui 30 aastat tagasi. Kui üldse sellist võrdlust tuua, siis oleks ehk hoopis vastupidi. Sest tänapäeva inimeseks olemise juurde käib ka nt keskkonna teadlikus, kultuuriliste ja sooliste erinevuste austamine jms, milles on tänapäeva põlvkonnad palju loomulikumad. Tegu on lihtsalt mõttelaadiga, mida tuleb pidevalt edasi kanda ja meelde tuletada, et kasvaks tervemad inimesed, kelle seltskond on meeldiv nii füüsiliselt kohtudes, kui ka internetis kohates. 

Mida hindad tähtsuse (täiesti või suurelt osalt) kaotanuks

Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust - mitte et tegu oleks millegi vähetähtsaga aga kui midagi valida nagu ülesanne nõuab, siis see on see. Ja mitte selle pärast, et inimeste aeg oleks vähemtähtsamaks muutunud vaid, et võrguühendused on kordades paremaks muutunud. Ja eks sellist infot millega pole midagi peale hakata, on endiselt palju aga õnneks on olemas selleks inimesed ja automatiseeritud süsteemid, mis ei lase üldiselt igasugusel jamal laiema üldsuseni jõuda. 

Sidenote'na võib öelda, et minu arvates on kõik 10 käsku vähemalt sama tähtsad, kui 30 aastat tagasi. Isegi tähtsamad, sest inimesi on rohkem internetis ning sellised elementaarsed hoiakud võiks kõigil olemas olla.  

Allikas:

Kommentaarid