IT proff...?

Kõrgharidus VS erialased kutsetunnistused

See on midagi, millest ikka räägitakse ning mõlemal on omad plussid ja miinused. Enne ülikooli astumist oli mul üsna palju ise õppimist. Päris alguses, kui programmeerimisest huvitusin, siis koolitustele ei raatsinud raha "raisata" ning õppisin nendest allikatest, kust tasuta oli võimalik midagigi saada. Mingi aeg tuli sein ette ja sain aru, et mul ikkagi vaja midagi või kedagi, mis paremini lahti seletaks erinevaid kontseptsioone. Koolitused olid väga head ning tegid minust mingil tasemel programmeerija. See, mida koolitusel õpetati ja kirjutati sai hästi selgeks aga see polnud päris piisav, millega tööturule saada, vähemalt Eestis tundub nii. Sest päris süvitsi teemadega ei minda ning keskendutakse kitsamalt mingile teemale või võetakse mitut teemat pinnapealselt. Mulle tundus, et mul pole muud varianti, kui tahan olla tõsiseltvõetav ja reaalselt aru saada asjadest, siis pean kõrgkooli astuma.

Kõrgharidus

  • Plussid - tekib reaalne arusaam, kust ja miks on midagi arvutimaailma tekkinud. Õpitakse mitte ainult programmeerimiskeeli vaid ka seda, mis IT maailma sees ja ümber toimub ning läbi matemaatika nt keeruliste probleemide lahendamist. Läbi selle tuleb kõrgkoolist laiema silmaringiga IT-inimene. 
  • Miinused - programmeerimist on vähe ja tänu pajudele ainetele, mis ei sisalda endas koodi kirjutamist, on seda aega, mis võiks lihtsalt selleks võtta, ka vähe. Tähtajad on koguaeg seljas ja tihti on selline tunne, et õpitakse kõike muud kui programmide kirjutamist. Grupitööd on vähe.

Kutsetunnistused

  • Plussid - saab reaalselt õppida seda, mis päriselt huvitab. Saab üldiselt olla rohkem oma enda aja peremees. Kui veab, siis saab teha grupitööd ning lisaks arendada enda soft skille. 
  • Miinused - ei pruugita minna mingisuguste teemadega väga süvitsi, mis võiks aidata õppijal paremini aru saada. Kui on grupikoolitused, siis võivad olla väga eri tasemega inimesed, mis võivad pidurdada arengut. Kas tempo on liiga aeglane või liiga kiire. Samas kui on tegu sellise internetipõhise koolituse, siis pole kellegiga aktiivselt mõtteid vahetada.

Millal mida valida?

Kui on selline olukord, kus soovitakse nüüd ja kohe mingit kindlate oskustega inimest nt firma siseselt vms, siis tuleks valida mõni koolitus, mis asjad kiiremini selgeks teeb ning otsa lahti teeb.
Aga kui on aega ja pole päris kindel, millele spetsialiseeruda, siis alustaks kõrgkoolist ja kui siht selgem, siis võtaks koolituse lisaks kus ehk õpetatakse midagi sellist, mida kõrgkoolis ei õpetata. 

Kommentaarid