Noppeid IT ajaloost

Mis tekitaks tõelise revolutsiooni IT maastikul?

Murrangulisi hetki on palju, mida võiks välja tuua. Nt Charles Babbage, kes tuli välja programmeeritava arvuti põhimõttega, Zusi esimene programmeeritav arvuti või hiire ja klaviatuuri leiutamine Engelbart poolt. Ma tooks siiski midagi sellist välja, mis on üsna hiljutine sündmus. Interneti leviku. See on midagi, mis ei mõjuta ainult IT valdkonda vaid on tervet maailma ning teisi valdkondi väga kiiresti ja tundmatuseni muutunud. Interneti eelkäijaks peetakse ARPANETi, mis oli USA kaitseministeeriumi loodud andmepakette edastav arvutivõrk. 1989. aastal inglise arvutiteadlane Tim Berners Lee lõi World Wide Webi (WWW), kaks aastat hiljem lisaks veel HTML kirjelduskeele ning HTTP protokolli. Umbes samal ajal jõudis internet ka Eestisse alguses läbi Soome, veidi hiljem juba sai oma FidoNeti regiooni staatuse. 90-dest saigi alguse interneti laiem levik ka tavakasutajate seas. Peale aastatuhande vahetust on pea iga inimese kodus, taskus olemas pidev ühendus võrguga ja enam ei kujutaks elu ettegi ilma pideva ligipääsuta internetile.

Mis oli niivõrd oma ajast ees, et põrus põhjalikult läbi?

Commodore Amiga oli arvuti seeria, mida hakati tootma 1985. aastal. Tegemist oli arvutiga, millel oli palju tehnoloogilisi uuendusi, sellel olid palju võimsamad võimalused graafika ja heli valdkonnas võrreldes oma konkurentidega. Selle platvormil oli suur potentsiaal aga kuna nad ei suutnud piisavalt ennast piisavalt nähtavaks muuta teise seas ning nende konkurentideks olid IBM PC ja Apple Macintosh, kes oli selles väga head, siis ei tekkinud arendajate seas nende vastu tõsist huvi. Lisaks sattus Commodore Corporation majandusraskustesse, mis piiras investeeringuid ning toote edasi arendamist. 1996 lõpetati nende tootmine.

Mis oli piisavalt totter, et küsida "Mis selle looja peas küll toimus?"

USB Pet Rock - because why not? Tundub, et sellel on lausa upgrade. Tegemist on siis koduloomaga, kes on kivi ja võimalik ühendada läbi USB kaabli nt oma arvutiga. Ja ta teeb.....mitte midagi. Ideaalne koduloom, kes ei kaka, ei nõua süüa ja võib kasutada isegi enesekaitsevahendina, ta ei pane pahaks. Nii on selle müügikirjelduses kirjas. Maksab kõigest suts alla 15 euri. Kui tunned end üksikuna aga samas pole väga aega sõpradeks ja koduloomadeks, siis ehk siis ühele IT inimesele on tõesti tegemist asendamatu kaaslasega. 














Viited

https://wiki.itcollege.ee/index.php/E-ITSPEA_1:_Noppeid_IT_ajaloost
http://www.lambda.ee/wiki/Sissejuhatus_infotehnoloogiasse
https://screenrant.com/tech-inventions-ahead-time-reddit/#commodore-amiga
https://www.hongkiat.com/blog/useless-tech-inventions/
https://www.getdigital.eu/usb-pet-rock.html



Kommentaarid