Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu



Millised tehnoloogiad, praktikad, kombed vms pole suurt muutunud enne 1991. aastat ehk enne veebi tulekut?

Midagi sellist, mis pole suuresti muutunud on veeb. Mis on küll algusega võrreldes tunduvalt mitmekülgsemaks muutunud. On lisandanud mitmeid graafilisi, video ja audio võimalusi aga oma põhimõttelt on jäänud samaks. Mingi info edestamiseks. 

Email on midagi sellist, mille tekkimist võiks ju seostada interneti laiema levikuga 90-de lõpus ning mõte tuli sellest, et võiks inimeste füüsilised postiaadressid välja vahetada elektroonilise vastu. Tundub uskumatuna, et tegu on millegi sellisega, mis on vanem, kui su ema või isa. Või koguni vanavanemad, kui sa oled väga noor. Tegelikult emaililaadsed suhtlusviisid hakkasid arenema 1960-de alguses, kus kasutajad, kes olid ühendatud sama arvutiga, said üksteisele sõnumeid saata. Esimene email läbi võrgu saadeti läbi ARPANET-i ning saaja adressaadi tähistamiseks kasutati meile tuttavat @ sümbolit.  

Kaheksakümnendate teises pooles loodi FTP, et säilitada ning edastada suuremahulisi faile läbi võrgu. Oma põhimõttelt on see jäänud tänapäevaga samaks. Tänapäeval lihtsalt edastatakse faile krüpteeritud kujul (FTPS, SFTP või SCP). 

Mis on peale 1991. aastat täiesti ära kadunud või asendunud uuemate tehnoloogiatega?

Enne veebi levikut suhtlesid arvutid omavahel läbi Teatetahvlisüsteemi (BBS, Bulletin Board System), mis toimis läbi telefoniühendusel põhineval arvutivõrgus. Tuntuim moodustatud võrk kannab nime FidoNet. Paljud BBS-id võimaldasid kasutajatel vahetada faile, mängida jms. Kuid tänu sellele, et internet muutus paremini kättesaadavaks ning oli tunduvalt mitmekülgsem, kui BBS, siis kadus see peaaegu ära. Mõned entusiastid käitlevad seda veel nostalgilistel eesmärkidel. 

Viited

Kommentaarid